Forum

aby założyć posty i tematy.

Ulga termomodernizacyjna

Witam,
W zeszłym roku brałem ulgę termomodernizacyjną na założone wcześniej panele fotowoltaiczne (montaż 2022 rozliczenie w 2023) Przysługiwało koło 5 tys ale z racji, ze odliczałem też ulgę za dzieciaki to nie starczyło mi podatku aby w całości tą kwotę sobie odliczyć w tamtym roku. Zostało mi jakby ,,zaległe" z zeszłego roku ok 2 tys do rozliczenia w tym roku.
Czy jest możliwość rozliczyć tą brakującą kwotę w tym roku?

Ulga termodernizacyjna odliczana jest od dochodu, a nie od podatku, a w konsekwencji jest odliczana przed ulgą prorodzinną. Jeżeli w zeszłym roku dysponował Pan kwotą podatku pozwalającą na odliczenie kwoty ulgi na dzieci, najprawdopodobniej w zeznaniu składanym za 2022 r. dysponował Pan dochodem pozwalającym na odliczenie tych 2.000 zł. Według mnie w tej sytuacji nie przysługuje Panu prawo do odliczenia ulgi termomodernizacyjnej w ramach zeznania rocznego składanego za 2023 r. Nie ma natomiast według mnie przeszkód, aby skorygował Pan zeznanie złożone za 2022 r. w celu:

1. odliczenia w tym zeznaniu przedmiotowej kwoty 2.000 zł,
  2. wykazania "utraconej" w ten sposób ulgi na dzieci w ramach tzw. dodatkowego zwrotu.