Forum

aby założyć posty i tematy.

Podatek od zakupu mieszkania

Czy posiadając mieszkanie przez 6 lat otrzymane w formie darowizny od mamy ze sluzebnoscia (mama miala zapis ze mieszka dozywotnio w tym mieszkaniu) i po jego sprzedaniu po tym czasie (oczywiście wszystko odbyło sie w formie aktu i zrzeczenia mamy ze sluzebnosci) bede musiala z chlopakiem zaplacic podatek od czynności cywilnoprawnej przy zakupie innego mieszkania na ktore pieniadze pochodzą z  kredytu hipotecznego gdzie w banku zadeklarowalismy ze ta kupowana nieruchomosc bedzie podzielona na mnie i mojego chlopaka po połowie? Chodzi mi tylko o to czy bedziemy musieli zapłacić podatek od zakupu mieszkania jesli te kupowane mieszkanie bedzie dla mojego partnera pierwsza nieruchomoscia, a u mnie pojawia sie wlasnie ta sprawa darowizny od mamy.

Niestety, w opisanym przypadku nie będziecie mogli skorzystać ze zwolnienia z podatku PCC (2%), jeśli kupujecie mieszkanie z rynku wtórnego. Choć dla Twojego partnera jest to pierwsza nieruchomość, przepisy wymagają, aby każdy z kupujących spełniał warunek nieposiadania wcześniej żadnej nieruchomości (lub udziału w niej powyżej 50% z darowizny/spadku). Fakt, że przez 6 lat byłaś właścicielką mieszkania otrzymanego od mamy, automatycznie wyklucza Cię z grona osób uprawnionych do ulgi, a zgodnie z zasadą solidarności podatkowej, brak uprawnień u jednego współwłaściciela oznacza konieczność zapłaty pełnego podatku przez obie strony transakcji. Służebność dożywotnia mamy nie zmieniała Twojego statusu jako właścicielki, więc urząd skarbowy potraktuje nowy zakup jako Twoją drugą nieruchomość w historii.