transport betonu a MPP
Cytat z kwiatowy data 19 stycznia 2021, 09:55podatnik vat transportuje (tzw gruszką z pompą) dla innego podatnika beton i wypompowywuje go na budowach. Czy taka transakcja przekraczająca 15 tys zł podlega MPP?
podatnik vat transportuje (tzw gruszką z pompą) dla innego podatnika beton i wypompowywuje go na budowach. Czy taka transakcja przekraczająca 15 tys zł podlega MPP?
Cytat z Tomasz Krywan - PodatkoweOpinie.pl data 22 stycznia 2021, 09:31To zależy od tego czy przyjąć, że jest tutaj świadczona jedna kompleksowa usługa transportowa czy dwie podlegające odrębnemu opodatkowaniu usługi, tj. usługa transportowa i usługa pompowania. W pierwszym przypadku nie ma MPP, w drugim jest dla usługi pompowania betonu. Mi bliżej do drugiego stanowiska, ale pewności co do jego prawidłowości nie mam.
Inaczej miałaby się rzecz, gdyby transportu i wypompowania betonu dokonywał sprzedawca. W takim przypadku transport i wypompowanie raczej stanowiłyby czynności pomocnicze dla dostaw betonu (podobnie 0111-KDIB3-1.4012.141.2018.1.BW) i MPP by nie było.
To zależy od tego czy przyjąć, że jest tutaj świadczona jedna kompleksowa usługa transportowa czy dwie podlegające odrębnemu opodatkowaniu usługi, tj. usługa transportowa i usługa pompowania. W pierwszym przypadku nie ma MPP, w drugim jest dla usługi pompowania betonu. Mi bliżej do drugiego stanowiska, ale pewności co do jego prawidłowości nie mam.
Inaczej miałaby się rzecz, gdyby transportu i wypompowania betonu dokonywał sprzedawca. W takim przypadku transport i wypompowanie raczej stanowiłyby czynności pomocnicze dla dostaw betonu (podobnie 0111-KDIB3-1.4012.141.2018.1.BW) i MPP by nie było.