Stosowanie stawki 5% w gastronomii

Pytanie: Czy w kontekście poniższego możliwe jest stosowanie 5% VAT do dań na wynos i od kiedy jest to możliwe? https://www.rp.pl/Biznes/210739973-Przelomowy-wyrok-Posilki-na-wynos-beda-tansze.html

Odpowiedź: Wbrew temu co sugeruje treść artykułu, ze wskazanego w nim orzecznictwa sądów administracyjnych nie wynika możliwość stosowania stawki 5% do sprzedaży posiłków na wynos w obecnym stanie prawnym. Z ich treści wynika jedynie, że stosowanie stawki 5% do sprzedaży posiłków na wynos możliwe było w stanie prawnym obowiązującym do 30 czerwca 2020 r.

Uzasadnienie: Od 1 lipca 2020 r. stosowany jest art. 41 ust. 12f ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (tekst jedn.: Dz. U. z 2021 r., poz. 685 z późn. zm.) – dalej u.p.t.u. Spowodowało to wyłączenie możliwości stosowania stawki 5% do sprzedaży posiłków w ramach działalności gastronomicznej, która z punktu widzenia VAT stanowi dokonywanie dostaw towarów. Z art. 41 ust. 12f u.p.t.u. wynika bowiem zasada jednolitego stosowania stawki 8% do wszystkich czynności (tj. zarówno do świadczenia usług, jak i do dostaw towarów), które na gruncie PKWiU są klasyfikowane jako usługi związane z wyżywieniem.

Mając to na uwadze wskazać pragnę, że wyroki NSA, o których mowa we wskazanym artykule (tj. wyroki o sygnaturach I FSK 1290/18, I FSK 1678/18, I FSK 1461/18, I FSK 1749/18, I FSK 1516/18, I FSK 1649/18) dotyczą stanu prawnego obowiązującego do 30 czerwca 2020. W konsekwencji wbrew temu co sugeruje treść artykułu, nie wynika z nich możliwość stosowania stawki 5% do sprzedaży posiłków na wynos w obecnym stanie prawnym. Z ich treści wynika jedynie, że stosowanie stawki 5% do sprzedaży posiłków na wynos możliwe było w stanie prawnym obowiązującym do 30 czerwca 2020 r.

Tomasz Krywan, doradca podatkowy

Odpowiedź udzielona w dniu 18 sierpnia 2021 r. dla:  

Wolters Kluwer

zamów aktualizację odpowiedzi